Meer Slowakije Blog


Slowakije als vakantieland


Slowakije is misschien niet de eerste bestemming waar u aan denkt bij het plannen van de zomervakantie. Dat is jammer, want Slowakije heeft heel veel te bieden. U hoeft zich hier geen moment te vervelen, vooral niet als u een liefhebber bent van natuur en cultuur.

Bossen en bergenslowakije uitzicht op een dal
Slowakije is een bosrijk land, met veel bergen. Het noorden van het land bestaat grotendeels uit de bergketen de Karpaten. Dit is een groep van kleine gebergten, waaronder de Witte en de Kleine Karpaten, vrij lage bergketens. De Hoge Tatra is het hoogte gebergte van het land, met steile bergwanden en hoge toppen. Hier vind je dan ook de hoogste bergen van het land. Tussen de hoge bergen liggen uitgestrekte bossen en een aantal stuwmeren, waar het vooral in de zomer heerlijk afkoelen is. Slowakije kent ook veel nationale parken, waarvan het Slowaaks Paradijs een van de bekendste is. Hier ligt de wereldberoemde Dobinská ijsgrot, onderdeel van de werelderfgoedlijst van Unesco. Van mei tot september mag u een kijkje nemen in de grot, wel met een warme trui, want de temperatuur hangt rond het vriespunt.

Kastelen en kerkenslowakije ruine kasteel
Naast het land van bergen en bossen is Slowakije ook het land van kastelen en kerken. Een van de bekendste kastelen is de Bratislavsky Hrad, een burcht met vier torens in de hoofdstad Bratislava. Hier woont de president van het land. Een ander indrukwekkend kasteel is het kasteel van Spissky Hrad. Dit is een burchtruïne op een heuveltop met een enorme omvang. Ook de vele houten kerkjes in het landschap vallen op. Bijzonder is dat deze kerken helemaal van hout zijn gemaakt, er is geen beton of ijzer aan te pas gekomen. Tijdens wandelingen door de natuur en kleine dorpjes op het platteland komt u hier en daar een klein kerkje tegen: een fotogeniek plaatje! Sowieso is Slowakije een echt wandelland: door de vele natuurparken en het slaperige platteland zwerft u hier uren rond zonder iemand tegen te komen. Een goede kaart en stevige schoenen zijn wel een vereiste!

Bratislavabratislava binnenstad
De hoofdstad van Slowakije is ook de moeite waard. Bratislava ligt in het zuidwesten van het land, op slechts 60 kilometer van Wenen, aan de oever van de Donau. Zowel economisch, politiek als cultureel gezien is Bratislava het middelpunt van het land. De stad is een fijne mix van oud en modern. Op de linkeroever van de Donau ligt het oude centrum van de stad, met prachtige oude gebouwen en het eerder genoemde kasteel. Aan de andere kant heeft Bratislava ook een jonge, hippe kant. Dankzij diverse universiteiten is het culturele leven in de stad goed vertegenwoordigd. Er zijn veel theaters, barretjes, bioscopen en andere uitgaansgelegenheden. Een aanrader op cultureel gebied is het Milan Dobes museum. Hier bekijkt u moderne kunst en optische illusies.

Kortom: Slowakije is een land vol afwisseling en een perfecte vakantiebestemming voor actieve reizigers!

#slowakije#vakantie#natuur#kastelen#bratislava

Permalink - Comments - Google - Rss rss icon updated @ 11 Feb 2013

Meedoen?